Nyt loppui lottoaminen – ehdokkaat tutuiksi

10366180_10203013265846947_3180081677084564416_n
Kuvassa vasemmalta oikealle Sanna Onkamo (Muutos 2011), Simon Elo (Perussuomalaiset), Ann-Mari Kemell (Keskusta), Saara Siintola (Piraattipuolue), Maria Ohisalo (Vihreät).

Eurooppa-päivänä 9. 5.14 Vaskivuoren  lukiossa seurattiin viiden Europarlamenttiehdokkaan vaalipaneelia puheenjohtaja Petteri Granatin luotsaamana.

Tilaisuuden alustuksessa tuli esiin muuan seikkaperäinen asia, että Vaskivuorelaisten poliittinen kiinnostus ei ollut vireimmillään. Vain yhdellä oppilaalla nousi käsi pystyyn, kun kysyttiin kellä oli jo selvillä ketä äänestää, vaikkakin suurimmalla osalla olisi jo ikää äänestää. Vaikka koulupäivä alkoi olla ohi, nousi monella silti mielenkiinto vaalipaneelin tarkoitusta kohtaan tilaisuuden edetessä.

Mielipiteiltään värikäs joukko ehdokkaita vastaili vuoroin heille osoitettuihin kysymyksiin. Ehdokkaita oli niin ikään Vihreistä, Keskustasta, Piraattipuolueesta, Perussuomalaisista, sekä Muutos 2011- puolueesta. Etukäteen pelätty tylsyys kaikkosi saman tien jo heti ensimmäisen puheenvuoron aikana, kun ehdokkaat aloittivat sanaharakan keskenään alta aikayksikön. Kiivaat väittelyt olivat täynnä draamaa, mutta silti hyvin opettavaisia. Vaikkei tavallinen oppilas jaksaisikaan tutustua tämän enempää vaalien muihin ehdokkaisiin, löysi hän jo varmasti tästä joukosta edes yhden suosikin. Ehdokkaiden keskustellessa Euroopan, Suomen, ja EU:n kiperistä kysymyksistä, selvisi kuuntelijallekin, kuinka paljon puolueet lopulta eroavat toisistaan. Kaikilla on käytännössä sama päämäärä, parantaa elämän tasoa niin Suomessa, EU:n sisällä kuin muuallakin maailmassa. Mutta keinot tähän voivat poiketa suuresti keskenään.

10269482_10203013264846922_1379502337755212654_n (1)
Väittelyissä vastakkain Simon Elo ja Maria Ohisalo (vas.) sekä Ann-Mari Kemell ja Sanna Onkamo (oik.)

Vaalipaneeli eteni väittelyihin, jossa kukin edustaja kohtasi kaksintaistelussa jonkun toisen ehdokkaan. Väittelyt olivat kiivaita ja röyhkeys kasvoi loppua kohden niin, että jopa puheenjohtaja Granatin oli vaikea kontrolloida ehdokkaiden puheenvuoroja. Vaskivuorelainen yleisö rentoutui ajan lipuessa loppua kohden, ja he osoittivat mieltään runsain aplodein, naurun remakoin, sekä kauhistelevin hengenvedoin. Voi siis olla varma, että oppilaat todellakin kuuntelivat ja ehdokkaiden argumentit herättivät heissä tunteita laidasta laitaan. Ehdokkaiden väitteet herättivät myös puheenjohtajassa mielipiteitä, joten päätti hänkin ottaa kantaa erinäisiin seikkoihin. Tilaisuus huipentui lähes skandaalimaiseen hetkeen, kun ehdokkaat Ann-Mari Kemell ja Sanna Onkamo väittelivät keskenään. Väittelyn aloitti Kemell, ja kun vastausvuoro siirtyi neiti Onkamolle, hän ei tiennyt mitä vastaisi väitteeseen ja pyysi päästä mitä pikimmiten vessaan. Tämä viestitti niin puheenjohtajalle, kuin yleisöllekin tilaisuuden tähtihetkien olevan jo ohi.

Kova-ääninen puheensorina irtosi oppilaista, kun heidät vapautettiin välitunnille. Ehdokkaista käytiin kovaa keskustelua, ja oppilaat olivat jokseenkin huojentuneita tilaisuudesta. Jos jollakulla ei ennen vaalipaneelia ollut omaa ehdokasta, väittäisin, että nyt häneltä sellainen löytyi. Tai kenties joku, kelle ei ainakaan vaaleissa ääntään soisi.

Hanna Nyholm