Kysely Vaskivuoren WC-tiloista: Pitkät vessajonot opiskelijoiden mielestä suurin ongelma

Jos vessoja olisi Vaskivuoren lukiossa enemmän, vessajonot lyhentyisivät.

Vaskivuoren lukion WC-tiloissa on ilmennyt ongelmia siisteyden sekä toimivuuden suhteen, selviää opiskelijoille tehdystä kyselystä. Sukupuolineutraalit vessat jakavat mielipiteitä.

Teksti ja kuva: Emil Kaskikallio

Isoin ongelma Vaskivuoren WC-tiloissa on pitkät jonot vessaan, ilmenee kyselystä, johon vastasi 46 lukion opiskelijaa.

Osa opiskelijoista ei ollut myöskään tyytyväisiä tilojen siisteyteen. Noin neljäsosa kyselyyn vastanneista ei käytä sanitaatiotiloja mielellään.

Kyselystä ilmenee myös, ettei moni opiskelija pese käsiään ennen ruokailua.

“Ei ole aikaa käydä pesemässä, kun on kiire ruokailuun“, kertoo Juhani, joka ei halunnut antaa haastattelua omalla nimellään. 

Kyselyyn tuli myös kommentti, että käsienpesualtaita olisi hyvä saada koulun ruokalan läheisyyteen, sillä ruokalan lähellä ei ole yhtäkään WC-tilaa tai desinfiointipistettä.

Kysyimme haastattelussa mitä mieltä Juhani oli käsien pesu-tai desinfiointipisteestä ruokalan läheisyydessä.

”Se lisäisi hygieniaa, kun opiskelijat voisivat nopeasti desinfioida kädet ruokailun yhteydessä”, hän pohtii.

Vaskivuoren lukiossa äänestettiin sukupuolineutraalien vessojen puolesta ahkerasti ja muutokset on otettu käyttöön. Sukupuolineutraalit vessat jakavat kuitenkin mielipiteitä tyttöjen ja poikien keskuudessa.

“Poikien kannalta sukupuolineutraalit vessat ovat huono asia, koska aiemmin poikien ei tarvinnut jonottaa vessaan niin kauaa, mutta nykyisin vessojen ollessa sukupuolineutraalit on ruuhka siirtynyt myös poikien vessoihin. En äänestänyt sukupuolineutraalien vessojen puolesta”, toteaa opiskelija Eric, joka ei myöskään halunnut esiintyä omalla nimellään.

Sukupuolineutraaleilla vessoilla pyrittiin pienentämään ruuhkaa, mutta fakta vain tuntuu olevan se, että vessoja on Vaskivuoressa liian vähän. WC-tilojen kunnossa ei kyselyn perusteella ole ongelmia, mutta sen sijaan siisteyden katsoo olevan huono noin viidesosa vastanneista. Likaisuudesta tuli myös useampi erillinen kommentti.