Kasvisruokapäivä kouluruokailussa jakaa mielipiteitä – vegaaninen ateria tarjolla vain kerran viikossa

Moni vierastaa kasvisruokaa, vaikka se on ilmastolle lihaa parempi vaihtoehto. Kuva: Pexels

Viikoittaista kasvisruokapäivää vietetään monissa Suomen kouluissa.  Tämä on positiivinen asia kaikkien ekologisesti ajattelevien mielestä. Tästä huolimatta vegaaneilla on yhä vaikeaa: he saavat syödä ainoastaan kerran viikossa täysin vegaanisen aterian kouluruokailussa.

Teksti: Aku Jaatinen

“No minähän syön siellä sen kerran viikossa, minkä Vantaan kaupunki meille kerettiläisille harvoin tarjoaa”, kertoo vegaanista ruokavaliota kannattava Vaskivuoren lukion opiskelija Veeti Salo kouluruokailustaan.

“Vettä ja näkkileipää se (ateria) usein muina päiväinä on.”

Vaikka kasvissyönti on kasvattanut suosiotaan, vegaaneilla ei ole edelleenkään helppoa. Se kerta viikossa, kun he saavat koulussa ruokavalionsa mukaisen aterian, on juuri kasvisruokapäivänä. Joinain erityisviikkoina täysin vegaanista ruokaa on kuitenkin tarjottu jopa kolme kertaa viikossa.

Salo kannustaa ihmisiä kokeilemaan kasvisruokaa:

Veeti Salo kannustaa ihmisiä kokkaamaan itse kasvisruokaa ja maistamaan sitä muuallakin kuin koulussa. Kuva: Harri Salo

“Suosittelen lämpimästi syömään kasvisruokaa, maistamaan jossain osaavassa paikassa. Huomautan, että se on todella muutakin kuin keitto tai jokin juurespihvi, ja että koulussakin on monenlaisia kasvisruokia, vaikka  ne eivät välttämättä laadultaan aina parhaimpia ole… Mutta jos kokkaaminen kiinnostaa, kannattaa myös itse lähteä kokeilemaan. Suosittelen ehdottomasti jokaista lisäämään kasvisten käyttöä. Se on sekä terveyden että myös tämän planeettamme kannalta erittäin mukavaa.”

Kasvisruokapäivästä tehtyyn kyselyyn vastasi kaikkiaan 28 lukiolaista. Kyselyssä tiedusteltiin lukio-opiskelijoiden mielipiteitä kasvisruokapäivästä, ja vastaukset olivat hyvin erilaisia.

Syitä kasvisruokapäivän olemassaoloon on monia: kasvisruoka on edullisempaa sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Lisäksi se antaa opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta. Sillä tavoitellaan sitä, että opiskelijat saisivat enemmän vaihtelua ruokavalioihinsa ja kynnys kasvisruokaa kohtaan madaltuisi.

Eräs kyselyyn vastannut totesi, että tämä ei käytännössä kuitenkaan toimi, sillä jos opiskelija omasta mielestään pakotetaan syömään kasvisruokaa, silloin asennoituminen sitä kohtaan muuttuu vielä negatiivisemmaksi, ja useampi opiskelija saattaa jättää kouluruokailun väliin.

Liki puolet piti kasvisruokapäivää hyvänä asiana

Useat vastanneet sanoivat, että kasvisvaihtoehto on yleensä mauttomampaa kuin sekaruoka, ja tästä syystä he välttävät sen syömistä.

Kyse on myös paljolti tottumuksista, ja useat, jotka ovat tottuneet syömään lihaa koko ikänsä, kokevat hankalaksi syödä silloin tällöin pelkästään kasvispohjaista ruokaa.

Oli kuitenkin myös monia, jotka olivat kasvisruoan puolella ja kertoivat sen olevan usein parempaa kuin sekaruoka, varsinkin silloin, kun on kyse keitoista.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että kasvisruokapäivä on hyvä asia. Kuitenkin enemmistö vastasi, ettei olisi ikimaailmassa valmiita siirtymään kasvisruokavalioon. 

Moni koki parhaaksi vaihtoehdoksi sen, että sekä kasvis- että sekaruokaa on samaan aikaan tarjolla. Silloin voi valita itse, kumpaa ruokaa ottaa, eikä ketään pakoteta mihinkään.