”Ei ole mitään väliä, jos jalka menee välillä vinks vonks” – Katso konkarien vinkit vanhojentansseihin

Vanhojen tansseissa on tiivis tunnelma. Kuva: Russell Halford

Vanhojentanssiharjoitukset ovat alkaneet lukion toisen vuosikurssin opiskelijoille. Millä tapaa opettajan ja opiskelijan mielipiteet perinteestä eroavat toisistaan?

Teksti: Amanda Halford

Abiturientti Eetu Korhonen tanssii kolmatta kertaa vanhoja. Hän kertoo, että paras asia ei ole itse juhlapäivä, vaan tanssien harjoitteleminen yhdessä. Hänen mielestään juhlapäivä on ikävä. Usealle opiskelijalle se voi olla stressaava ja uuvuttava. Harjoitellessa saa olla hauskaa, mutta on silti tärkeää pitää tietynlainen vakavuus asian suhteen.  

“Kaikista hauskinta on se, kun harjoitellaan tansseja ja pidetään kivaa”, sanoo Korhonen.

Korhosella on paljon kokemusta vanhojentanssiharjoituksista ja hänen mielestään osaamisen taso on pysynyt tasaisena.

Ryhmän sisällä on silti eritasoisia tanssijoita. Jotkut pareista saattavat olla tanssilinjalla tai harrastaa tanssia vapaa-ajalla, mikä lisää osaamista. Toisilla pareilla rytmin mukana liikkuminen ei onnistu niin hyvin. Lisäksi jotkut parit ovat sinnikkäämpiä harjoittelemaan kuin toiset.

Vaikka Korhonen on tanssinut jo kahdet vanhat, hän kertoo nauttivansa siitä edelleen. Hän neuvoo, että tansseista tai juhlapukeutumisesta ei tarvitse ottaa liikaa paineita. Tärkein asia on pitää hauskaa ja nauttia tunnelmasta.

Tilan hahmotus on haastavaa

Liikunnan ja terveystiedon opettaja Tarja Rantalainen on opettanut vanhojentansseja vuodesta 1995, eli yli 20 vuotta. Hänen mielestään tanssiperinne on hieno ja yleissivistävä asia.

Rantalaisen mukaan nuoret oppivat tansseja nykyään helpommin kuin ennen, koska peruskouluissakin harjoitellaan paritansseja. Esimerkiksi valssiaskeleita ei tarvitse kerrata niin usein.

Rantalainen kertoo tanssien opettamisen olevan mukavaa. Vaikein asia ei ole itse tanssien opettaminen, vaan hankalampaa on saada iso ryhmä hahmottamaan tilaa ja esimerkiksi piirien muodostumista.

Vaskivuoren lukiossa yhdellä vanhojentanssikurssilla voi olla lähes 100 opiskelijaa. Hienoin asia Rantalaisen mielestä on nähdä opettamisen lopputulos.

“Paras asia on kehityksen näkeminen. Ensimmäisen tunnin ja juhlapäivän välinen kehitys on aivan huikeaa”, kuvailee opettaja.

Rantalainen kehottaa tanssijoita rentoutumaan ja nauttimaan tilanteesta. 

“Ei ole mitään väliä, jos jalka menee välillä vinks vonks. Hymyä vaan ja ei muuta kuin eteen päin”, neuvoo Rantalainen.