Miten Vaskivuori odottaa joulua? Kolme vaskislaista kertoo joulun vietostaan

Aulassa kuultiin joulumusiikkia joululounaan yhteydessä.

Opiskelija Nina Honkalinna alkaa hehkuttamaan joulua jo ennen halloweenia ja halusi pienenä jakaa lahjat Joulupukin sijasta. Vaskivuoren lukiossa joulunalusviikko on täynnä tapahtumia.

Teksti ja kuvat: Lotta Lahokoski

Vaskivuoressa ollaan loman lähestyessä joulutunnelmissa. Syödään jouluruokaa, koristellaan kuusi, etsitään manteleita joulupuurosta, jaetaan lahjoja ja vietetään aikaa läheisten kanssa. Lukiossa virittäydytään joulutunnelmaan esimerkiksi kuuntelemalla vaskislaisten akustista joulumusiikkia ja kirjoittelemalla joulukortteja.

Kysyimme kolmelta toisen vuosikurssin Vaskivuoren opiskelijalta heidän joulun vietostaan. Haastateltavana Liinu Ovaskainen, Nina Honkalinna ja Sonja Simolin.

 

Oletteko jouluihmisiä? Miten se näkyy teistä?

‘’Kyllä olen. Se näkyy sillä lailla, että olen ensimmäinen perheestämme, joka alkaa valmistautumaan ja hehkuttamaan joulua!’’ – Sonja

‘’Alan hehkuttamaan jo ennen Halloweenia ja kuuntelen joulubiisejä jo kesällä, koristelen kuusen ennen joulukuuta ja katson jouluelokuvia ennen muita.’’ – Nina

‘’Pidän joululauluista ja joulun tunnelmasta, varsinkin tunnelmasta ennen joulua, kun on kaikki kuuset ja joulujutut. Ihmisistä huokuu joulufiilis ja lämpö, sillä kohta on loma!’’ – Liinu

Vaskivuoren lukion aulassa kuultiin joulumusiikkia joululounaan yhteydessä.

Mitä jouluperinteitä teillä on?

‘’Nykyään olemme vain kotona, syömme ja katsomme tv:stä jouluelokuvia, esimerkiksi Lumiukkoa ja Joulupukin kuumalinjaa. Ennen olimme sukulaisten kanssa Kuopiossa. Kerran kävimme katsomassa Lumiukko-elokuvan musikaalina, se oli parasta!’’ – Nina

‘’Riippuu siitä ollaanko kotona vai muualla. Yleensä olemme Rukalla lomakodillamme. Lähisuku on mukana joulun vietossa. Joulupäivänä herätään katsomaan jouluohjelmia, sen jälkeen syödään aamupuuro. Sitten mennään ulos esimerkiksi Helsinkiin katsomaan jouluvaloja. Kotona iltapäivällä jatketaan jouluruokien tekemistä ja valmistaudutaan iltaa varten. Välillä meillä on joulusauna. Illalla syödään, avataan ja jaetaan lahjat ja säädetään niiden kanssa loppuilta.’’ – Sonja

‘’Aina sukulaisten kanssa, kotona. Aamulla käydään haudoilla viemässä kynttilöitä, tullaan kotiin joulupuurolle perheen kesken, kuunnellaan joulurauhan julistus ja aletaan valmistautumaan juhlaan ja ruokailuun. Illalla soitetaan ja lauletaan joululauluja yhdessä ja vietetään aikaa sukulaisten kanssa.’’ – Liinu

 

Mitä aiotte tehdä joululomalla?

‘’Menen kaverille pikkujouluihin, otan rennosti ja valmistaudun taas koulun alkuun ja uuteen vuoteen. Kotona ja kavereiden kanssa.’’ – Sonja

‘’Aion rauhoittua ja otan iisisti. Olen perheen ja sukulaisten kanssa. Syön suklaata tv:n ääressä, ei minkäänlaista liikuntaa!’’ – Nina

‘’Viikon ajan aion nukkua as much as possible ja syödä. Yritän myös ulkoilla!’’ – Liinu

Oppilaat pystyivät lähettämään toisilleen joulukortteja aulan joulukorttipyykkinarulla.

Kerro hauskin muistosi jouluun liittyen.

‘’Pelkäsin pienenä joulupukkia. Kerran joulupukki tuli kolkuttamaan oveen ja juoksin vanhempien makuuhuoneeseen ja lukittauduin sinne. Lopulta vetäydyin muiden seuraan siskon avustuksella. Sen jälkeen kun sain prinsessamekon paketista, ei jännittänytkään enää niin paljon.’’ – Sonja

‘’Joulupukkina oli aina puoliukkini, jolla oli joulupukkinaamari päässä. Kerran tunnistin hänet, enkä enää uskonut pukkiin. Halusin aina laulaa pukille ja jakaa lahjat pukin sijaan! Kuusen koristelu on parasta.’’ – Nina

‘’Pienenä yritettiin arvailla, kuka joulupukki oli. Kerran pukkina oli 18-vuotias tyttö, ja pikkusiskoni paljasti hänet.’’ – Liinu