Kielten opiskelusta on runsaasti hyötyä

Vaihto-ohjelmia ja kielikursseja on paljon tarjolla niitä haluaville nuorille.

Kolme Vaskivuoren lukion opiskelijaa kertoo kieliopinnoistaan.

Teksti ja kuvat: Nina Honkalinna

“Kiinnostus kieliin, musiikin kuuntelu ja eri maiden kulttuurit sai mut opiskelemaan kieliä”, sanoo Vaskivuoren lukion opiskelija Erika Kämper.

Kielten opiskelu on mahtava harrastus. Lisäksi tutkimusten mukaan se virkistää aivoja ja hidastaa niiden vanhenemista. Monikielisyys edesauttaa ajattelua, luovuutta, mentaalista joustavuutta, ihmissuhde- ja kommunikaatiotaitoja.

Kieliä voi harrastaa monin tavoin. On perinteisiä tapoja koulussa opiskella kieliä ja nykyään myös melko helppoa opiskella itsenäisestikin kotoota käsin. Aivot hyötyvät opinnoista jo kielen opettelun alkuvaiheessa. Tutkimuksissa näkyy, että aivojen sähköisessä aktiivisuudessa tapahtuu muutoksia.

 

Vaihto-ohjelmia ja kielikursseja on paljon tarjolla niitä haluaville nuorille.

Kieltä voi oppia myös vlogien avulla

“Olen opiskellut kreikkaa, italiaa, venäjää ja espanjaa sekä saksaa pidemmän aikaa”, Kämper sanoo. Hänen mukaan kielien opiskelusta on ollut hyötyä.

“Löytää erimaalaisia ystäviä helpommin ja voi päästä opiskelemaan toiseen maahan ja se avaa ovia uusille mahdollisuuksille”.

Hän kertoi kuinka samantyyppiset kielikunnat edesauttavat uuden kielen oppimista. Esimerkiksi saksan opiskelu oli hänelle helpompaa, koska oli aiemmin opiskellut englantia ja ruotsia. Kielten opiskelu ei aina kumminkaan ole niin ruusuilla tanssimista, “Joissain kielissä saattaa olla epävarmuus sanojen lausumisessa, jotkut kirjoitusasut ja kielioppi saattaa olla hyvinkin erilaista ja ne saattavat mennä sekaisin”, Kämper sanoo.

“Kyllä englannilla pärjää, mutta jos haluaa enemmän mahdollisuuksia niin uusista kielistä on hyötyä vaikka työmaailmassa tai matkustaessa” Vaskivuoren lukion opiskelija Lotta Lahokoski kertoo.

Hän on opiskellut espanjaa ja kiinnostuksen vuoksi on aloittelemassa omatoimista japanin ja korean opiskelua. Kiinnostus ja motivaatio onkin hyväksi kielen opiskeluun, sillä motivaatio antaa intoa vaikka opiskelu olisikin haastavaa. “Olen hyötynyt espanjasta, se on avartanut kielipäätä ja sen avulla voin katsoa vaikka espanjankielisiä vlogeja, mutta tekstityksillä”, Lahokoski naurahtaa.

Vaskivuoren lukion opiskelija Suweyda Abdi kertoo, että hän on opiskellut japania koulussa yhden kurssin verran. “Japanin opiskelu on haastavaa, koska se on vieras kieli ja sen kirjoitustapa on erilainen. Ylipäätään kaikki uudet kielet tuntuvat haastavalta minulle”, Abdi kertoo. Japani poikkeaa useasta kielestä sen monipuolisen kirjoitusasun vuoksi.

Vaskivuoren lukio on pullollaan kansainvälistä toimintaa.